Stanovanje u budućnosti?

Da li će doista sobe postati zone? Da li sobe u kakvim danas živimo i namještaj kakav danas koristimo neće više biti dovoljan i treba li se stanovanje i namještaj prilagoditi našem novom, bržem i sve zahtjevnijem načinu življenja? Na to pitanje svake godine imaju priliku dati svoju viziju i odgovor arhitekti i dizajneri  na jednom od najvećih sajmova namještaja u Europi, koji se održava početkom svake godine u Koelnu. Pozvani dizajner ili arhitekt pokušava  dati svoje viđenje idealnog stanovanja. Pritom ima potpunu slobodu stvaranja, te na bilo koji  način može prenijeti ideju vlastite vizije doma, odnosno  kako bi on trebao izgledati u budućnosti. Za 2019. g., ta je prilika dana Australskim dizajnerima s adresom u Amsteramu, Kate i Joel Booy i njihovom studiju imena  Truly Truly.

Das Haus iliti Kuća je projekt koji se temelji na multifunkcionalnom prostoru i slobodi koju takav prostor nudi, funkcije nisu više jedinstene i trenutno se mogu promijeniti ovisno o tome što mi želimo da se u tom prostoru događa. Svoje viđenje idealnog stanovanja Truly  Truly nazvali su ”Living by Moods ”, odnosno živjeti onako kako se i osjećamo.
Umjesto soba, prostor dijele na zone, koje se vrlo brzo prilagođavaju našim potrebama. Kuća i namještaj su tu da se prilagode našem trenutnom raspoloženju, senzibilitetu ili aktivnosti. Zone mogu biti različite, sve ovisi o osobi, no Truly  Truly smatraju kako bi osnovna podjela bila na Reclusive-Privatnu, Serene- Smirenosti, Active -Aktivnu, Reclining – zona odmora i oporavka. Privatna zona tj. prostori koji traže više privatnosti odvojeni su i nisu dio te cjeline. Sve ostale zone međusobno se isprepliću kako mi želimo i ne postoji jasna granica početka jedne i završetka druge. Tako npr. kuhinjski stol može biti i radni stol ili stol za sastanake, ovisno o aktivnosti koja se trenutno u prostoru odvija. Stolci su razliciti, kuhinjski, uredski. Trosjed nema fisknu stranu sjedenja, a može po potrebi biti i krevet. Kuhinja ostaje centar stanovanja, ali se brzo prilagođava novim potrebama, a svi elementi su skriveni.

Ukratko, u idealnom das Hausu se stanuje na način da je sav namještaj multifinkcionalan. Das Haus nema sobe, ali nema ni zidove, zone su odvojene zastorima, platnom ili jednostavno zelenilom. Nije više dovoljno da nam kuća pruža krov nad glavom. Das Haus je zapravo bit življenja ogoljen do srži. Ono što bi kuća trebala biti. U konačnici, das Haus u bilo kojem obliku nikada nije samo kuća, već na neki način slika i ogledalo nas samih, kroz naše navike, potrebe i želje, a njih je sve više i sve se brže mijenjaju!

Izvor fotografija: archilovers, archipanic, wallpaper, buginmyhome

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s