Bijela boja – samo bijeloj vjerujemo!

Koja je tajna u bijeloj boji da nikada ne izlazi iz mode? Ispada kako se o njoj sve zna i nema se više puno toga za reći. Sa bijelom se ne može pogriješiti. Zapravo se slažem.

Je li bijela moj prvi izbor? Baš i ne. Vratim li se na kraju vrlo često baš na bijelu? Da.

Što zapravo znamo o bijeloj boji?

Bijela je boja, ali ne ‘prava’,  već  akromatska boja. U akromatske boje spadaju još i crna i svi tonovi sive. Bijela nastaje miješanjem crvene, zelene i plave boje. Sve ostale boje su kromatske.

Bijela boja daje osjećaj smirenosti i jasnoće. Osim toga, bijela  simbolizira savršenstvo, a u psihologiji predstavlja nove početke. Povezuje se s veseljem, svadbom, nevinosti i čistoćom. Kako je bijeli pigment bilo jako teško dobiti, još prije samo stotinu godina bijeli interijeri bili su revolucionarna stvar.

Jeste li znali da Eskimi u svom jeziku imaju 40 različitih imena za 40 različitih vrsta snijega i gotovo isto toliko imena za različite nijanse i intenzitete bijele boje?

Osnovne nijanse bijele boje -za nas neEskime 😉

Dodamo li bijeloj boji samo ‘malo’ -plave, zelene, žute, smeđe, sive ili čak ružičaste, ona – može poprimiti potpuno drugačiji izgled – a da i dalje ‘izgleda’ kao bijela. Bijela boja u prostoru djeluje vrlo različito, ovisno o njenoj nijansi. Brojne su nijanse bijele, poput potpuno bijele, kremasto bijele, stare bijele, bjelokosti, papyrus bijele I sl.

Mekana kremasta bijela izgleda uvijek ugodno i toplo – što ju čini vrlo zahvalnom za uređenje u ladanjskom ili chabby chick stilu. U prostore s nešto manje dnevnog svjetla, trebalo bi koristiti bijelu sa više smećkastih tonova.

S hladnijim nijansama bijele treba biti malo oprezniji. Takav prostor može postati neugodan i odbojan te ga je potrebno nadopuniti toplijim nijansama bijele ili toplinu nadoknaditi raznim teksilom, svijetlim ili kožnim namještajem, drvom te ostalim prirodnim materijalima.

U kuhinji je bijela postala nezaobilazni klasik. Bez obzira radi li se o klasičnoj, modernoj ili trendy varijanti. Bijela će sigurno zadovoljiti sve zahtjeve.

Klasična bijela kuhinja voli tople bijele tonove, moderne kuhinje vole neutralne ili hladne s kombinacijama sive, crne ili toplih tonova drva, dok trendy bijela voli neutralne tonove i više služi kao baza, a trendi detalji izlaze u prvi plan.

Bilo koja bijela kuhinja izdržati će test vremena, to je sigurno!

Kako ovaj blog postoji da bi nudio konkretna rješenja, slijedi osnovna podjela koja bi trebala biti od koristi :

Kaže se ‘’ boja je u oku promatrača’’! I doživljaj bilo koje boje, pa tako i bijele je apsolutno subjektivan! Zato prilikom odabira bijele tražite na uvid ton kartu ili najbolje već gotove uzorke na materijalu kojeg želite obojati. Na ovom savjetu mi možete zahvaliti i kasnije. 🙂

Bez obzira na sve, da bi potpuno bijela soba izgledala odlično treba:

  • ubaciti-slojevite teksture;
  • paziti na osvjetljenje;
  • zaboraviti na crno vino;
  • po mogućnosti zabraniti pristup djeci i kućnim ljubimcima 😉
slike/maisonblanches. apparthmenttherapy. makeover
slike/ futuristarchitecture.domino.dreambookdesign
slike/ contemporist. carribeanpick. dgepics. equipeceramicas
slike/ bloodandchampagne. todsmith

Kao veliki zaljubljenik u boje, priznajem: bijeli interijeri su jedinstveni, bezvremenski i nevjerovatno šarmantni! Nebitno je li u pitanju minimalizam ili maksimalizam!

No svakako nemojte preskočiti proces istraživanja i ostalih mogućnosti. Možda vas dovede i do nekih zanimljivih kombinacija, a možda opet vrati na bijelu boju kao mene!

“Vjerujemo da je prava ljepota bijele boje u tome da, bez obzira tko smo, kakav stil imamo i odakle dolazimo, u svačijem životu I domu postoji mjesto za bijelu boju.” –Chrissie Rucker

Nadam se da je bilo inspirirajuće, zanimljivo i poučno. Sve što ste pročitali nadam se da će biti od koristi prvom prilikom kada se nađete u ‘’problemu’’ s, ni manje ni više – bijelom bojom!

Do sljedećeg posta, pozdrav!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s