Mala kupaonica i par trikova kako je napraviti većom!

Jedno je sigurno, kupaonica traži više planiranja od bilo kojeg drugog prostora u kući ili stanu. Zbog njene veličine, a u pravilu je manja, pa onda najčešće i fiksnih pozicija dovoda i odvoda, obično bude da je savršeno rješenje – i jedino moguće.

Kupaonica je prostor kroz koji treba proći vojska majstora; od instalatera, keramičara, stolara, malera te će svaka  pogreška nastala pri planiraju kasnije skupo doći na naplatu.

DA, obavezno se savjetujte sa stručnjakom ukoliko planirate uređenje kupaonice! I nemojte štedjeti na hidroizolaciji, struji i instalacijama.

I dalje ostajete glavni kada su u pitanju izgled, stil, boje i atmosfera. 🙂

Imate malu kupaonicu i mislite kako se ništa ne da napraviti!?

Slijedi par savjeta kako ‘malu kupaonu’ napraviti velikom. Usput, kupaonica nije mala već vi imate previše stvari!

Neovisno o veličini, što je kupaona svjetilja i urednija djeluje prostranije i veće. Kada kažem urednija, mislim na  što manje vidljivih flašica i bočica, ‘onih’ bez kojih ne možete. Sve sitnice svakako sakrijte u ormare i ladice. Ako taština ne dopušta baš sve, izložite one na koje ste najviše ponosni i koje govore nešto o vama. Četkica za zube to svakako nije!

Budite jednostavni. Za kupaonicu definitivno vrijedi pravilo ”manje je više”!

Puno fuga smanjuje prostor. Ako želite postići efekt prostoranosti treba se odlučiti na keramiku većeg formata, a to danas stvarno nije problem. Pravilo ”male pločice za mali prostor ” – odmah zaboravite! Mozaik svakako, postavljen na zid optički djeluje kao jedna ploha.

U manjim kupaonicama namještaj ‘do poda’ treba izbjegavati. Umivaonik, bez obzira kakav ste odabrali, neka stoji samo na ploči montiranoj na zid ili na ormariću koji je odignut od poda.

Ogledalo, što veće. Boja, što manje. Ograničite se na najviše dvije boje.

Tuš ili kada? Ukoliko ste zbog pomanjkanja prostora svedeni na tuš kabinu, obavezno ugraditi onu koja je u ravnini sa podom. Slobodno neka bude i tamnije boje, a još bolje ako je u keramici kao i ostali pod! Izbacite zavjesu, bez obzira koliko je cool, ona zatvara pogled, te ubacite stakelnu pregradu.

Rasvjeta je idealna ukoliko je prirodna. A ako i nemate prozor, nije drama. I kod onih s prozorom kad-tad padne mark! 😉

Za atmosferu svakako jedna stropna svjetiljka, a ako to visina dopušta, svakako razmislite o lusteru. Za ‘precizne’ poslove i zadatke obavezno treba predvidjeti rasvjetu oko ili iznad ogledala, jer stropno svjetlo baca sjenu. Ekstra joker je indirektna rasvjeta gdje god je to moguće. Ona je sjajan način za postizanje opuštajuće atmosfere.

Ili pak mala kupaonica nije problem, već…

Imate mali budžet? Poigrajte se sa detaljima!

·         Ogledalo je ukras kupaonice. Jedno svakako, ali i više neće škoditi. Ako imate mjesta samo naprijed!

·         Slavine, barem na početku, neka budu iz iste serije. Makar mislim kako nije grijeh imati različite slavine!

·         Keramika, po mogućnosti, samo tamo gdje je i voda. Nije potrebno obući cijelu kupaonicu u pločice. Pustie zidovima neka pričaju svoju priču. Latex boja će riješiti stvar. Osim toga, nju puno lakše mijenjate. Drvo, naravno, samo mora biti kvalitetno impregnirano.

·         Kada je kraljica kupaone! Svakako ju naglasite ako je ikako moguće.

·         Zelenilo je živi detalj sa kojim nećete pogriješiti, a odlično napreduje u vlažnim prostorima. Nažalost traži prirodno svjetlo, iako postoje neke biljke koje mogu preživjeti i bez prirodnog svjetla. Svakako predlažem da probate.

·         Budite jednostavni! Kupaonicu ne treba shvatiti previše strogo. Za dobru atmosferu će se pobrinuti i manja fotelja, slika, svijećnjak ili tepih. Svakako ništa prevrijedno radi veće vlažnosti u tom prostoru!

Kupaonica je mjesto u kojem svi mi započinjemo i završavamo dan! Nije samo mjesto u kojem se opuštamo, već i mjesto u kojem brinemo i (pri)dajemo pažnju samome sebi. Nemojte ju zanemariti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s