Pravac priroda!

Mislim, ako ne sada, kada je idealni trenutak da se što više vremena provede na otvorenom i u prirodi? Terase, balkoni, vrtovi su valjda već opremljeni namještajem i svim potrebnim sitnicama bez kojih možemo, ali ne želimo!

Ili? Ako i nisu, nema veze, brzo treba nešto improvizirati i pravac priroda!

Ono što je bitno jest da se na tržištu stvarno može naći za svakoga ponešto tako da za ”ne boravak” u prirodi stvarno više ne postoji opravdanje.

Slijedi ugrubo podjela po afinitetima kakav bi vam namještaj odgovarao kao tipu osobe. Možda vam ova podjela pomogne u završnim prirpemama, možda inspirira, ili jednostavno samo zabavi i podsjeti kako je sezona uživanja u prirodi počela!

Niste previše zahtjevni i volite – ležerno i prirodno!

Jedan pogled na stablo vama  je dovoljan da se opustite i uživate na otvorenom. Vi prije svega volite prirodu. Ne treba vam puno, ali ono što želite je prirodno i u harmoniji s onim što vas okružuje. Prirodni ratan, bambus, trska, vrba, reciklirano i staro; sve dolazi u obzir.

Da pojasnim, ratan je penjačica iz porodice palmi koja raste u tropskim područjima Afrike, Australije i Azije i koja se zbog svojih dobrih karakteristika koristi za izradu namještaja, dekora, ali i kao građevinski materijal. Ratan se najčešće koristi za pletenje vrtnih garnitura i namještaja za otvorene prostore poput stolica, stolova, fotelja i raznih ležaljki. Osim prirodnog postoji i sintetički ratan. On je puno izdržljiviji, ali i ‘plastičniji’ te se na dodir vrlo brzo osjeti razlika materijala.

Volim prirodni ratan i uživam u foteljama starim 20ak godina koje su još funkcionalne i ugodne za sjedenje, ali bambus raste oko 10 puta brže od većine ostalog tvrdog drva, pa je namještaj od bambusa stvarno odličan odabir kao namještaj ako razmišljamo održivo i želimo doprinijeti očuvanju šuma.

Zašto ne kombinirati nekoliko starih klupa umjesto trošenja vremena pregledavajući trgovine i tražeći savršen vrtni namještaj?

futuristaarchitectura

Šareno i veselo – Zabava prije svega!

Neobavezno, opušteno i veselo. Boje će se pobrinuti za opuštajuću atmosferu. U ovakvim kombinacijama sve je dopušteno (pa čak i povratak u prošlost), a zabava je zagarantirana.

Uostalom, vrt nam ne bi trebao donijeti stres, nego odmor i sreću.

Elegantno i šik

Vremena kada se moglo birati samo između tvrdih drvenih stolica i onih ”udobnih”- relativno čvrščih u ”kamping izgledu”, na vašu sreću su prošlost. 😉

Danas je ponuda namještaja i outdoor opreme stvarno odlična te se namještaj ”za van” gotovo i ne razlikuje od onog kojeg kupujemo kada si opremamo stan! Ovakve garniture pružaju komfor kao da ste u dnevnom boravku. Otporne su na sve uvjete, čak i kišu. Forma i kvaliteta dolaze na prvo mjesto.

Grijeh je ovakav namještaj preko zime skloniti u šupu ili podrum. No za ovakve je garniture ionako unaprijed rezerviran prostor u vrtu i na terasi, a najčešće ih se koristi tokom cijele godine.

Praktični i mobilni – minimalna težina i maksimalna udobnost

Ovakva su rješenja za boravak u prirodi idealna za impulzivne i za one koji rado putuju bez većih priprema i kojima manji gepek ne predstavlja problem. Idealni namještaj: sklopiv, mobilan i lagan.

Tu vrijedi pravilo: ništa ne mora biti savršeno – improvizacija je dio načina života u prirodi. Dozoljeno je sve – stol od dasaka, stolice od panjeva, a može i piknik deka.

Ispuna od tkanine, a okvir izrađen od tankog drva, aluminija ili cjevastog čelika idealan  je izbor jer je lagan, a dovoljno udoban za uživanje.

Ovakva oprema traži najmanje brige, lako se pakira i zauzima malo mjesta. Može se brzo prebaciti s jedne točke na drugu. Vama nije problem pronaći sjenu ili uloviti dašak vjetra!

Bez obzira koje vam se rješenje najviše dopalo, treba uvijek biti spreman da se lako nađe mjesto više! A to je ono najbitnije.

Jer nema ništa ljepše od druženja i ugodnog čavrljanja pod otvorenim nebom s prijateljima do kojih vam je stalo! 🙂

2 thoughts

  1. Čitao sam jedno istraživanje koje kaže da se fizičko i mentalno zdravlje znatno poboljša ako si u prirodi bar 2 sata tjedno (bilo odjednom ili “rascjepkano”). Tako da je pravac priroda dobar savjet 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s