Zelena boja nas čini sretnijima!

Eksperimentiranje bojom u vlastitom domu idealno je započeti zelenom bojom. Zelena nas okružuje i na zelenu bi se trebali brzo i lako naviknuti.

Zelena je boja prirode i zdravlja. Predstavlja rast, novac, plodnost i sigurnost. Zelena boja je opuštajuća boja koja je ugodna oku i za koju se kaže da ima iscjeliteljske moći. To je boja ravnoteže i sklada.

A ako je tako, može li išta poći po krivu? Pa vjerojatno i može. 🙂

Kao i sve boje, i zelena dolazi u bezbroj nijansi. Dobro je to da se zelene nijanse međusobno jako dobro slažu i za preporučiti je da ih se kombinira u interijeru. No svakako, prije svega morate biti ”zeleni” ili, jednostavnim rječnikom, barem malo osjećati zelenu boju. Na sreću, ja sam zelena od glave do pete. 🙂

Također, zelena je jedina boja koja gotovo svake godine u nekom svom obliku i nijansi bude proglašena trend bojom godine. S obzirom na doista nevjerojatan spektar boja koji nas okružuje, poruka je jasna; igrati na zeleno znači samo zgoditak!

Osim Pantone Koraljno crvene (kod boje 16-1546), koja je obilježila početak 2019.god, Pantone Quetzal Green (kod boje 18-5025) – duboka elegantno plavo-zelena nijansa – također je bila dio službenog izvještaja Pantone Fashion Trenda za 2019.god.

2019.

Strah od tamnijih nijansi je potpuno neutemeljen. Štoviše, one su u pravilu elegantnije, osim toga, na tamnim zidovima namještaj svijetlijih tonova puno bolje dolazi do izražaja.

S obzirom na to da tamnije nijanse puno manje reflektiraju svjetlost – visoki prostori će djelovati niže, a zidovi će djelovati vizualno bliže jedni drugima. Isto vrijedi i za izdužene prostore koji će obojani tamnijom bojom djelovati pravilnije.

Ova zelena obožava zlatnu boju, i sve tonove ružičaste, od blijedih roza tonova do agresivnih crveno-ciglastih i ljubičastih! Moj apsolutni favorit!

2018.

Relaksirajuća i svježa nijansa zelene bila je ”in” u 2018.g. Ova nijansa je idealna ukoliko igrate na sigurno, volite nježne i pastelne boje, uređujete dječju sobu te niste spremni za neke radikalne promjene (barem ne što se interijera tiče).

2017.

S ovom nijansom svakako oprezno kada su zidovi i namještaj u pitanju. 2017.g. bi vam još i oprostila, ali zato 2019. teško! 😉

Ali zato je, kada su detalji u pitanju – posuđe, svijeće, vaze, jastuci, okviri i ostale sitnice, odličan izbor i u 2019.g.!

2016.g. je obilježila zelena – zelena boja, rekla bih zelena s malo manje plave i malo više maslinaste. Genijalna i bezvremenska!

Trendovi su dobri i korisni, ne da bi ih se slijepo pratilo, već da bi nam pomogli ukoliko tražimo inspiraciju ili jednostavno želimo nešto novo i drugačije.

Vjerujem da NIJE slučajnost što nas ‘trend zelene boje’ prati iz godine u godinu. Živimo u vremenu kada svima treba malo sigurnosti, ravnoteže i sklada! 🙂

Stoga, ako na trosjedu već imate par zelenih jastuka ili imate puno sobnog bilja, vrijeme je da počnete razmišljati ofenzivnije.

Jeste li spremni uroniti dublje sa zelenom ili ipak odustajete?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s