Lavanda!

Lavanda je izdržljiva, otporna biljka koja traži nevjerojatno malo brige.
Kada je jednom posadite, postaje prekrasna oprašivačica(!)  koja stvara ljubičaste cvijetove i intenzivne mirise, a to je čini nevjerojtno elegantnim ukrasom svake terase, balkona ili vrta.

Ovo je post o lavandi, jer kada pisati o lavandi ako ne sada kada je najljepša i u cvatu?

Da bi uzgojili lavandu, nije potrebno biti iskusni vrtlar ili profesionalac. Naravno, uvijek postoji nekoliko stvari koje morate poštivati; lavanda:
• Voli toplinu
• Mrzi vodu (u zraku i u tlu)
• Posađena mora imati mjesta i zraka (provjetravanje)
• Treba redovito godišnje podrezivanje! (kako ne bi odrvenila)
• voli propusno tlo (jer, naravno, ne voli vlagu) S obzirom da lavanda izvorno potječe iz vrućih, sušnih krajeva sličnih Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, razumljivo je da joj hladni i vlažni uvjeti ne odgovaraju.

Ukoliko je sadite u južnijim dijelovima gdje su ljeta duga i topla, potrebno joj je osigurati malo hlada te dobru(!) cirkulaciju zraka. Dakle, prilikom sadnje budite velikodušni i ne sadite biljke preblizu. Imajte na umu kako ‘zadovoljna’ lavadna  može izrasti u grm visine i do 1,5m što nije malo. Stoga, ostaviti joj dovoljno mjesta da može ‘rasti, ali i disati’ je vrlo važno!

Ako živite u sjevernijim dijelovima, s hladnijim zimama i češćim oborinama – isto nije problem. Trebati će samo malo više ljubavi i strpljenja. 🙂

Naravno da uvijek možete lavandu posatiti u teglicu.Osim što će vrlo efektno izgledati, ipak je preko zime možete skloniti na ‘sigurno’. Svejedno treba voditi računa da ima dovoljno svjetlosti (podrumski prostori ne dolaze u obzir!).

Ako ste se ipak odlučili saditi na otvorenom kao ja, a zime su hladne, postoji nekoliko trikova koje možete iskoristiti kako bi prirodno povisili temperaturu oko vaših biljaka.
Sadnja blizu kamenih zidova okrenutih jugu ili zidova zgrade prirodno će isijavati toplinu sunca i zagrijavati vaše biljke.
Dodavanje kamenog malča povećati će količinu topline, koju vaša biljka treba jer, kao što sam i napisala – lavanda voli toplinu.

Sušene grane možete skupiti zajedno za slatki dodatak buketu, ili za dodatan osjećaj elegancije u vašem domu. Eterična ulja u ovim biljkama imaju različita ljekovita svojstva, a često se koriste kao antiseptici, pomagala za spavanje i za ublažavanje stresa. Lavanda je idealna za izradu domaćeg sapuna, svakojaka sredstva za čišćenje, šampone, losione i još mnogo toga.

Ako do sada već niste odustali, jer ovo je ipak ‘interior design blog’, a ja arhitektica(!), a ne vrtlarica (jesam u duši), sada slijedi nagrada! 🙂

………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Do sljedećeg posta, uživajte u lavandi i njezinim bojama, jer kada ako ne sada!?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s