Ured u vlastitom domu

Koliko vas ima da svoj vlastiti posao obavljate od kuće? Jer, ja svoj posao obavljam od kuće i smatram to velikim luksuzom, nikako nedostatkom.

Naravno, ‘kućni ured’  je puno više od radnog stola i stolice. On prvenstveno mora biti funkcionalni prostor koji treba zadovoljiti sve vaše potrebe. Mora biti dobro organiziran, te pružiti vam svu tehničku podršku. No, isto tako, treba biti prostor koji vas inspirira i u kojem se osjećate ugodno!

Najbolja opcija je ona kada imate na raspolaganju sobu viška. Onaj koji je ima može se slobodno nazvati srećkovićem! 🙂 Odraditi posao i nakon toga mirno zatvoriti vrata prava je privilegija! (Ne)red mirne duše ostavljate iza sebe, stol ne mora uvijek biti besprijekoran, slušate muziku koja vama odgovara, a dojam koji želite ostaviti doista može biti strogo poslovni ili neka opuštenija varijanta. Mogućnosti su bezbrojne.

Da bi bili produktivni u svom kućnom uredu, nije uvjet da on bude veliki ili odvojen od ostatka prostora; već dobro organiziran i multifunkcionalan. Ako uspijete postići njegovu brzu i laku prilagodljivost različitim potrebama, onda ste postigli pravi  ‘jackpot’, a to nije baš tako jednostavno.

Dakle, prvo trebate razmišljati o tome kako ćete vi i vaš ured funkcionirati:

  • Koliko radnih mjesta vam treba i koliko ta mjesta trebaju biti velika?
  • Koliko vremena provodite radeći?
  • Hoćete li primati stranke?
  • Posebne potrebe poput videokonferencija i sl.

Onda kako ćete pristupiti uređenju:

  • Stol -Veliki, manji, L ili U oblika stvarno je nebitno, sve dokle god on zadovoljava sve vaše potrebe. Ja npr. Imam potrebu za 2 velika radna stola. Jedan za kompjuter i monitor, drugi za nacrte, uzorke, razne papire i časopise.

Sanjam o jednom vintage manjem radnom stolu. Kada ga nađem, lako ću smisliti za šta ću ga i koristiti 😉 (teže i gdje ću ga smjestiti)

  • Stolica – Ili je lijepa, pa nije za duže sjedenje ili je udobna (zdrava), ali hm…ružna! Odluka je na vama. U svakom slučaju, trpiti treba samo ako se radi o ‘genijalnom bezvremenskom dizajnerskom klasiku’; za sve ostalo predlažem da ipak igrate na zdraviju varijantu, leđa i vrat će vam biti zahvalni!
  • Ladičari, police i ormari za pohranu – Zanimljive sitnice pokažite (budite oprezni- neke su stvari zanimljive samo vama!); ostalo sve u ormare! Tanka je linija između kreativnog nereda i kaosa!
  • Rasvjeta – Stolna radna lampa obavezno, no indirektna i direktna rasvjeta itekako je bitna te je nemojte zanemariti. Samo jednu naglasite, ostale neka budu decentne!
  • Ostali- ne(!) i manje bitni detalji – Ovisno o tome koliko vremena provodite radeći, svakako razmislite o jednoj stress free zoni. Bez obzira radi li se o udobnoj fotelji(!), biljkama, umjetničkim slikama ili foto galeriji. Sve igra dokle god vas opušta, motivira, daje samopouzdanje i čini sretnima! Radite od kuće(!) i odmarate kada god smatrate da vam je to potrebno. I ne morate biti dizajner da bi imali Moodboard! Odvojite komad zida upravo za slike, uzorke i detalje koji vas inspiriraju ili pomažu dok radite jer to je ono što što vam daje snagu i tjera naprijed!
  • Stil i boja Želite li ostaviti strogo poslovni dojam ili ipak malo ležerniji ugođaj ovisi samo o vama i to je ok ukoliko ste fizički odvojeni od ostatka životnog prostora. Ukoliko ste se stisnuli negdje unutar prostora u kojem i živite, probajte se što više prilagoditi postojećem namještaju. Boja svakako, pogotovo ako imate brend ili logo. No predlažem decentno.

One thought

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s