Strastvena i iritantna – crvena boja!

Jednostavno je došao red da odamo počast crvenoj boji! (a da nije ni Božić ni Valentinovo)

Crvena je boja vatre i krvi. U ova dva elementa sadržana je sva njena pozitivna i negativna simbolika – na jednoj strani ljubav, snaga, sreća, strast, dok je na drugoj mržnja, rat, bol, agresivnost i pakao. Mi ćemo se držati  ove ‘prave’ strane 🙂

Jedna je od najstarijih boja, prirodnim putem se dobivala iz raznih (sitnih) životinja. Na primjer, razne nijanse crvene boje dobivale su se od ženki hrastovog crvca, ili kermesa. Zato i ime crv(!)ena!

Crvena je, uz žutu i narančastu, topla boja. Međutim, crvena, ukoliko u njoj dominiraju plavi tonovi, itekako može djelovati hladno, neugodno, pa čak i agresivno. Uglavnom, crvena je topla boja ako u njoj dominiraju žuti tonovi! Dominantne i strastvene su obje. Iako su meni draži hladniji tonovi crvene.

Sigurno ste primijetili kako crvena boja privuče svu pažnju?  Stimulirajuća, emotivna i dominantna, brzo će preuzeti glavnu riječ u prostoru. Drugim riječima, nitko crvenu ne koristi ‘samo malo’ i ‘samo tako’, a ako se to i dogodi, crvena će brzo postati vladarica cijele sobe! To joj je jednostavno u prirodi! Pored crvene, sve ostale boje jednostavno padaju u drugi plan.

Zašto crvena tako djeluje na naše emocije? Dokazano je kako crvena, kao stimulans, podiže adrenalin i može ubrzati rad srca. Definitivno podiže raspoloženje i daje osjećaj topline. Kažu da crvena boja donosi sreću i štiti od zla.

Evo i liste najpoznatijih tonova crvene (jer crvena nije samo crvena!), a koriste se svakodnevno. Neke od vas to sigurno zbunjuje i dovodi do ludila! Evo npr. za papriku, tomato i chili crvenu vjerujem da bi se još snašli, ali cinober ili marsala? 🙂

Slijedi par savjeta kako podići i ugrijati atmosferu – a da crvena ostane pod kontrolom i nadzorom! 😉

  • KOMBINACIJA CRVENA I ZELENA
wishflowers

Nemojte se bojati kombinirati crvenu i zelenu. Odličan su par pogodite li prave nijanse i omjer! Zelena će umiriti crvenu, ali pritom stvoriti veseli, dinamičan i zanimljiv prostor.

redmagazine/designseeds
livingroomideas/designseeds/wallpaperdirect
  • KOMBINACIJA CRVENA I PLAVA

Slična ili ista pravila vrijede za kombinaciju crvene s plavom bojom ili bojama koje imaju veći udio plavih tonova u svojoj bazi. Iako s ovom kombinacijom stvarno oprezno. Nježno!

eyefordesignblog
huskedesignblog
florahouz
designrulz
  • KOMBINACIJA -TONOVI CRVENE

Ako pak više volite harmoniju, onda je odlična kombinacija crvenu kombinirati sa sličnim ili rozim nijansama. Zvuči čudno, no efekti koji se postižu stvarno su interesantni, drugačiji i posebni.A prostor će djelovati umirujuće i skladno.

josefinehedeman
schoenerwohnen
sofology.co.uc
  • KOMBINACIJA -CRVENE I SIVE

Crvena i siva su klasična i provjerena kombinacija. Najveće zlo koje se u ovoj kombinaciji može dogoditi jest da vam se dogodi previše hladnih tonova. Stoga, savjet(!) kada birate sivu – gledajte da ona bude topla i ugodna i da u sebi ima više ‘smeđih’ tonova!

apparthmenttherapy
trendyhomedecorations
thespruce
homessociety

Jeste li se pronašli u jednoj od kombinacija? Da, ne ili možda? Ako ste i dalje ”možda”, najbolje je krenuti s detaljima. Tepisi, zavjese, jastuci, deke – i brzo ćete osjetiti s kojim ste se tonom crvene najbolje ‘našli’.

Jer kada je crvena u pitanju – i to je hrabar potez!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s