Život na otvorenom kao inspiracija za uređenje interijera

Što je ‘Das Haus’?
‘Das Haus’ u Kölnu je arhitektonsko/dizajnerski događaj. Projektiranje i predstavljanje inspirativne i konceptualne kuće budućnosti. Projekt iz snova svakog arhitekta ili dizajnera. J

Pozvani umjetnik, svake godine, ima potpunu slobodu(!) dizajnirati i predstaviti vlastitu viziju kako bi stanovanje trebalo izgledati i čemu bi se trebalo težiti!

Mislim da svakako treba naglasiti kako, cilj ‘Das Hausa’ nije nikako prezentacija gotovih rješenja spremnih za upotrebu, već poticanje na drukčije razmišljanje te predstavljanje novih vizija i ideja!

Ove godine, tu su priliku dobili španjolski dizajnerski dvojac MUT Dizajn iz Valencije – Eduardo Villaon i Alberto Sanchez.

Pa kako izgleda ‘Das Haus 2020’?

Valencia

Mediteranski naravno. Minimalistički, no organizacijski – ipak drugačije. Ono što je do sada bilo unutarnje dvorište – mjesto susreta i okupljanja, postaje zona privatnosti, prostor meditacije i ‘utočište’.

Ostali prostori – spavanje, kuhanje, higijene i življenje – nalikuju više nekoj verandi nego konkretno sobi i potpuno su orijentirani prema prirodi. Barijera između vanjskog i unutarnjeg više ne postoji!

Život u direktnom kontaku sa prirodom, bez granica!  Život kako bi izgledao danas u modernoj interpretaciji mediteranske kuće sa internim dvorištem.      

”Dizajn odgovara našoj potrebi za jednostavnom promjenom iznutra i izvana, druženju i povlačenju.“ Eduardo Villaon, dizajner

Sav namještaj namijenjen je korištenju na otvorenom. Kuhinja je ‘odmah’ spremna za roštilj :-), a prostor za odmor nema krevet već je opremljen ležaljkom! Prostor za higijenu simbolički je povezan sa vanjskim prostorom i vodom.

Većina bi sada zaključila kako se zapravo radi o idealnoj kući za odmor. No svesti ovaj koncept samo na bijeg od svakodnevnice ne bi bilo korektno. Uostalom, zar ne bi li bilo lijepo za promjenu (probati barem) prestati ‘bježati’?

Bijela boja  usklađena sa zemljanim nijansama i puno terakote, daje minimalistički, ali istovremeno rustikalni osjećaj. S obzirom da je prostor življenja maksimalno povezan sa vanjskim prostorom, potreba za umjetnom rasvjeton svedena je na minimum. 

Bismo li bili obzirniji prema vanjskom prostoru kada bi granica između unutrašnjeg i vanjskog prostora u kojem živimo bila puno ‘mekša’?

”Das Haus 2020 nije ništa novo i nepoznato pogotovo u toplim krajevima. Miješanje vanjskog s unutarnjim prostorom je nešto što se već godinama radi u Valenciji. Ali mislili smo – posebno s porastom globalnih temperatura – osvijestiti ostatak svijeta.”  Alberto Sanchez, dizajner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s